CEAPA - TEHNOLOGIA DE CULTURĂ

Ceapa se cultivă prin semănare directă în toate zonele favorabile culturii acestei specii.

Particularități botanice

Rădăcinile sunt fibroase și pătrund în sol la adâncimi mici, cu o lungime medie de 6-8cm, înrădăcinarea fiind superficială.

În cazul terenurilor ușoare și în lipsa precipitațiilor, acestea pot pătrunde mai adânc în sol.

Frunzele aeriene ale cepei sunt fistuloase, tubulare în partea superioară și sub formă de teacă în partea inferioară, formând tulpina falsă. Pe suprafața frunzelor există un strat gros de pruină ce asigură protecție naturală împotriva agenților patogeni.

Polenizarea este alogamă, entomofilă.

Dintre toate speciile legumicole, ceapa prezintă cea mai scurtă durată de germinare.  

 

Tehnologia de cultură 

În țara noastră, există două tipuri :

  • ceapa bienală (cea care se înființează prin semănat direct și care în primul an din sămânță formează direct bulb)
  • ceapa trienală ( care în anul întâi produce arpagic iar prin plantarea acestuia se obțin bulbii în anul 2 , iar în anul 3 din bulbi se obține sămânța)

Temperatura minimă de germinare a semințelor este de 3-4°C cu un optim de 18-20°C. Cultura cepei rezistă până la temperaturi de -8°C . Temperatura optimă pentru creșterea și maturarea bulbilor este de 25-30°C.

Din punct de vedere al luminii, ceapa este foarte pretențioasă, frunzele au nevoie de 8-12 ore zi lumină. A se evita cultivarea plantelor la umbră, deoarece nu se vor forma bulbii și tulpinile florifere.

Datorită sistemului radicular superficial, ceapa necesită udări dese cu norme mici de apă în vederea menținerii optimului de umiditate la nivelul solului.

Dacă doriți să grăbiți maturarea bulbilor, evitați udările cu 3-4 săptămâni înainte de recoltare.

Nu se recomandă irigarea prin aspersiune, deoarece umiditatea atmosferică mare favorizează apariția manei și compactarea solului.

Această cultură preferă terenurile ușoare, fertile, cu capacitate bună de reținere a apei, drenate, cu grad scăzut de îmburuienare și cu un pH cuprins între 5,8 și 6,5.

Din punct de vedere al fertilizării, îngrășămintele organice se aplică la cultură premergătoare, întrucât ceapa valorifică foarte bine efectul remanent al gunoiului de grajd.

În cazul folosirii gunoiului de grajd, nu uitați să vă asigurați că acesta este liber de agenți patogeni.

Pentru acest lucru, noi vă recomandăm să efectuați o dezinfectare cu – KOMPO ACC- fertilizant microbian cu rol de dezinfectare a gunoiului de grajd. Produsul are în compoziția sa cantități importante de microorganisme care acționează lanivelul materiei organice din gunoiul de grajd, tramsformând-o în nutrienți esențiali pentru plante și în humus.  De ce este importantă dezinfectarea? Deoarece gunoiul de grajd este purtător de boli, dăunători și ouă de insecte, motiv pentru care, în cazul în care acesta nu este suficientde maturat (5-7 ani) este obligatorie dezinfectarea.

Gunoiul de grajd reprezintă o sursă importantă de nutrienți și materie organică extrem de necesară în creșterea și dezvoltarea plantelor, însă acesta poatea duce în solarii sau grădini și populații intregi de dăunători prin transferul dedăunători (ouă de coropișnițe, viermi etc.). 

KOMPO ACC acționează rapid grăbind de până la 600 de ori procesul de compostare (transformare în materie organică pură), inhibând în același timp activitatea factorilor patogeni, respectiv împiedicând eclozarea insectelor și dăunătorilor transferați. 

Mod de administrare:

Nediluat, direct cu pompa pe gunoiul de grajd în doză de 10L / 100 metri pătrați. După administrare se recomandă udarea gunoiului de grajd și întoarcerea (încorporarea) acestuia - respectiv frezarea și mixarea cu pământul. După efectuarea tratamentului se poate planta imediat.

https://www.agrobazar.ro/kompo-acc-fertilizant-eu-cf-reg-ce-1009-2019-dezinfectant-ecologic-gunoi-de-grajd-cf-reg-ce-848-2018-10l/ 

 

ATENȚIE! O cantitate mare de azota aplicată asupra culturilor de ceapă poate avea efecte nefavorabile asupra încolțirii bulbilor, scăzând capacitatea de păstrare în depozite. Astfel, recomandăm fertilizarea cu produse organice, de exemplu – KREMA HA formulat pe bază de materie vegetală pură, cu conținut optim de aminoacizi, acizi humici, acizi fulvici, macro și microelemente, nutrienți extrem de necesari în creșterea și dezvoltarea culturilor agricole vegetale. Formularea sa echilibrată contribuie în mod direct la o dezvoltare sănătoasă a plantelor prin stimularea înrădăcinării, a fotosintezei și prin aportul direct pe care îl are în dezvoltarea foliajului și procesului de legare și înflorire. Se recomandă a se aplica un prim-tratament imediat după răsărire. În compoziția KREMA HA se găsesc cantități importante de L-aminoacizi organici vegetali (toți aminoacizii necesari creșterii și dezvoltării culturilor agricole vegetale), acizi fulvici și humici care contribuie în mod direct la procesele de fotosinteză și de dezvoltare a aparatului radicular, respectiv a perișorilor absorbanți, (N) organic care contribuie decisiv în formarea și dezvoltarea unui aparat foliar sănător, (K) sub formă de oxizi (K2O) asimilabil de plante și materie organică pură vegetală cu un conținut minim de 20% carbon organic.

Fertilizantul organic KREMA HA este conform cu Reg.(CE) 848/2018, Anexa II – cu punere în aplicare prin regulamentul (UE) 2021/1165 și poate fi folosit în agricultura ecologică. De asemenea, KREMA HA respectă prevederile Reg. (CE) 1009/2019 fiind încadrat în categoria îngrășămintelor organice; KREMA HA este un FERTILIZANT EU și respectă limitele minime și maxime impuse de Reg. CE 1009/2019. 

DOZE RECOMANDATE / APLICARE: 

Fertigare (picurare la radacina): 5L in 500 litri apa, minim 3 tratamente de-a lungul intregului ciclu de vegetație.

Pentru legume în câmp (aplicare foliară) doza recomandată este de 5L / ha, 2-3 aplicări pre și post florale, cu o pauză de 12-15 zile între tratamente. Cantitatea de apă trebuie să fie cuprinsă între 200-400 litri / hectar.

Legume în solarii (foliar): 250ml în 10 litri apă / 100 metri pătrați.

https://www.agrobazar.ro/krema-ha-fertilizant-organic-superconcentrat-pentru-legume-fructe-vita-de-vie-pomi-fructiferi-1l/ 

 

Tehnologia de cultură a cepei prin semănat direct în câmp 

Bune premergătoare pentru această cultură sunt prășitoarele, care părăsesc terenul devreme și îl lasă curat de buruieni. Ceapa nu trebuie să revină pe aceeași solă pe care au fost cultivate bulboase decât după 4-5 ani, deoarece nerespectarea acestei reguli are drept consecință apariția bolilor și dăunătorilor specifici și crearea fenomenului de oboseală a solului prin consumul elementelor nutritive specifice din straturile superficiale.

În ce constă pregătirea solului?  Desființarea culturii anterioare, nivelare de întreținere, administrarea îngrășămintelor (de preferat organice, precum KREMA HA), și efectuarea arăturii la 25-30 cm adâncime, executate toamna.

În cazul înființării culturii de toamnă, se realizează mărunțirea solului și pregătirea patului germinativ. Cea mai favorabilă perioadă este 1-10 septembrie.

Cea mai folosită schemă de înființare este cea în benzi la distanță de 40 cm între ele, 15 cm între rânduri și 5-8 cm între plante pe rând.

 

 În vederea prevenirii și combaterii bolilor și dăunătorilor, se recomandă ca după ploaie să se efectueze tratamente pentru prevenirea și combaterea manei (cea mai periculoasă boală a cepei). Plantele pot fi atacate în toate fazele de dezvoltare, manifestându-se pe frunze, tije florale, pedunculi și flori. În special, pe frunze apar pete decolorate, de forme și dimensiuni variate. Bulbii atacați nu se mai dezvoltă și putrezesc.  

Noi vă recomandăm să aplicați un tratament organic, de exemplu  UMBRELLA – este un input ecologic formulat pe bază de microorganisme și are rolul de a proteja culturile agricole împotriva unui spectru foarte larg de boli care pot aparea. Umbrella conține 7 clase de microorganisme care acționează sinergic pentru a proteja culturile agricole față de factorii patogeni (mană, fuzarioză, septorioză,mălură, mucegai, tăciune, pătarea brună, pătarea cafenie, rugină, putregai).

UMBRELLA este un produs ecologic de tip biodinamic și este acceptat a fi folosit inclusiv în agricultura ecologică. Aplicat în dozele recomandate în momentele cheie, protejează cu succes culturile agricole.

Mod de administrare:

Legume în solarii: 1L în 100 litri apă / 500 metri pătrați, 4-5 tratamente, de-a lungul intregului ciclu de vegetație.