GĂRGĂRIȚĂ TULPINILOR DE RAPIȚĂ

Temperaturile ridicate vin odată cu gărgărița tulpinilor (Ceutorhynchus napi) - un dăunător des întâlnit în culturile de rapiță, cu o singură generație pe an. Cu o culoare neagră și o lungime de până la 4 mm, adultul iernează în stratul superficial al solului reluându-și ciclul când temperaturile depășesc 9 Celsius.

Femelele depun aproximativ 50 ouă în măduva tulpinilor de rapiță, primele larve apar în aprilie, iar după dezvoltarea completă migrează în sol la 4-6 cm adâncime. Din acest motiv, noi vă recomandăm să efectuați de urgență dezinfectarea solului!

Cel mai bun produs este – RHIZOACTIVE SL - produs ecologic pentru sere, grădini și solarii cu conținut 100% natural. 

Produsul are în compoziția sa elemente de natură organică, iar rolul său este de a menține solul curat pentru o creștere și dezvoltare sănătoasă a plantelor. Formularea în suspensie lichidă (H2O) permite o aplicare facilăfiind ușor de administrat cu pompa direct pe sol, fără a mai fi nevoie de diluare. 

RHIZOACTIVE SL este un imunostimulator pentru microflora din sol, asigurând în acest fel dezvoltarea unităților formatoare de colonii de microorganisme benefice pentru a suprima activitatea factorilor patogeni și a dăunătorilor din rizosferă.

Mod de administrare:

Nediluat, direct cu pompa pe sol: 10 litri / 100 metri pătrați imediat dupa ce s-a eliberat solul de materie vegetală.

Diluat 1:1 (10L de RHIZOACTIVE SL in 10L de apa / 100 metri patrati) – atunci când solul este foarte uscat.

De asemenea, RHIZOACTIVE SL poate fi aplicat chiar și în plin stadiu vegetativ, însă este recomandată aplicarea prin sistemul de picurare la rădăcină, în aceeași cantitate (10L / 100 metri pătrați) sau direct pe sol, la baza plantelor.

  

Simptomele atacului se pot observa cu ușurință la nivelul limbului foliar care este ros marginal sub formă de perforații, deasupra zonelor în care s-au depus ouă la nivelul tulpinilor apar curburi în formă de S. Plantele atacate prezintă ramificații bogate, creșterea stagnează, silicvele sunt seci, de calitate slabă sau nu formează deloc  silicve.

ATENȚIE!

Un atac agresiv poate duce la apariția putregaiului negru – Phoma lingam.

Pentru combaterea acestui dăunător agresiv, noi vă recomandăm să utilizați capcane cu feromoni și să aplicați tratamente cu insecticide specifice în perioada depunerii pontelor.

Un insecticid ecologic pe care îl puteți utiliza este – INSEKTAR - insectosupresor, imunostimulator și bioprotector general formulat pe bază de microorganisme benefice plantelor și solului. Acesta are în compoziția sa spori de Bacillus spp. în cantități foarte ridicate (1 x 10^9 ufc/g). Sporii acestor microorganisme produc  antibiotice naturale și biotoxine cu o acțiune insecticidă și fungicidă extrem de puternică împotriva dăunătorilor.

Metodă de aplicare:

Rapiță : 100g în 150-200 litri de apă / ha.