LUCRĂRILE DE PRIMĂVARĂ LA TRANDAFIRI

 

Transformările majore prin care trec tranadafirii la începutul anului necesită o îngrijire atentă. Începând cu jumătatea lunii martie, după trecerea pericolului de îngheț, se realizează dezmușuroirea (doar la trandafirii maturi, nu și la cei tineri ). După această etapă se efectuează aerisirea solului din jurul tufei și aplicarea fertilizanților cu îngrășăminte solide (deoarece au o eliberare lentă și oferă plantelor aportul necesar de minerale pe o perioadă mai lungă de timp).

Se continuă cu tăierile, cel mai important aspect este dezinfectarea foarfecelor de tăiat, înainte și după fiecare utilizare.

Cum realizăm corect tăierile de primăvară la trandafiri?

În primul rând, se înlătură ramurile deteriorate, degerate și uscate. Ulterior, se continuă cu lăstarii lungi și groși, precum și cu ramurile care cresc spre interiorul tufei, astfel se realizează aerisirea acestora. Chiar și ramurile cu muguri necesită tăieri, la doi centimetrii deasupra unui mugur. Imediat după tăieri, se recomandă stropirea acestora cu soluție de 1% sulfat de cupru.

Lucrările de primăvară continuă cu tratarea și prevenirea plantelor față de boli și dăunători. Pentru făinare, pătarea neagră și mană puteți aplica o soluție de 3% sulfat feros, pe care îl repetați după primul val de înflorire.

La aproximativ două săptămâni de la stropirea cu sulfat feros, recomandăm aplicarea unui insectosupresor și bioprotector, precum – HYDRA WSP - insectosupresor, imunostimulator și bioprotector ecologic general formulat pe bază de microorganisme benefice plantelor și solului.

Acesta are în compoziția sa spori de Bacillus spp. în cantități foarte ridicate (1 x 10^9 ufc/g).

Sporii acestor microorganisme produc antibiotice naturale și biotoxine cu o acțiune insecticidă și fungicidă extrem de puternică împotriva dăunătorilor din ordinele diptera, lepidoptera și nimptera (afide, musculițe, molii, fluturi, omizi, viermi, păianjeni, nematozi) dar acționează și împotriva bolilor culturilor vegetale: uscarea vasculară, mană, fuzarioză, septorioză, rugină, pătarea brună, pătarea cafenie, mucegaiurile, rapănul, focul bacterian, sclerotinia, etc.

HYDRA WSP este recomandat a fi aplicat în toate tipurile de culturi vegetale, în pomicultură și viticultură.

Mod de aplicare : 100g în 200-500 litri apă/2500 mp

 

Fertilizarea trandafirilor este foarte importantă, însă nu faceți supradozaj de azot deoarece provoacă vulnerabilitate la bolile fungice.

În funcție de fertilizarea de primăvară depinde sănătatea și bogăția plantelor, astfel vă recomandăm – KROPP TOP - fertilizant ecologic conform cu regulamentul EC 848/2018 si CE 2019/1009.

Produsul are in compozitia sa N,P,K, microelemente, materie organica cu continut ridicat de carbon organic, acizi humici, acizi fulvici si aminoacizi. Avand o densitate ridicata (1,42kg / l) acesta face parte din categoria fertilizantilor lichizi superconcentrati si poate fi aplicat in doze de 0,8L – 1L / hectar. Kropp Top este un fertilizant universal formulat pe baza de materie vegetala organica 100%, fara adaos de substante chimice si este acceptat a fi folosit in agricultura ecologica fara nicio restrictie.

Mod de aplicare : 5 L/ha în 500-700 litri apă

 

Ultima etapă este mulcirea trandafirilor pentru asigurarea microclimatului optim al solului, deoarece pământul se menține umed în zilele secetoase, se reduce numărul buruienilor precum și pericolul îmbolnăvirii cu pătarea neagră.

Cum putem face compostul? Cu mraniță, turbă și scoarță de copac.

 

ATENȚIE LA PRINCIPALELE BOLI ALE TRANDAFIRILOR!

 Făinarea trandafirilor produsă de – Sphaerotheca pannosa apare la toate varietățile și atacă toate organele aeriene ale acestora. Simptomele se observă sub forma unui puf alb, făinos. Condițiile favorabile apariției ciupercii sunt : lipsa aerisirii (din cauza tăierii necorespunzătoare sau lipsei tăierilor - tufa fiind prea deasă aerul nu circulă), vremea secetoasă, excesul de fertilizare cu azot.

 

Pătarea neagră a frunzelor produsă de – Diplocarpon rosae prezentă la toate varietățile de trandafiri, atacă toate organele verzi – frunze, lăstari, boboci florali, etc. Atacul se manifestă sub forma unor pete mov – închis care ulterior devin negre, circulare.

 

Rugina trandafirului produsă de – Phragmidium mucronatum duce la defolierea prematură a plantelor, atacând toate organele aeriene.  Simptomele atacului apar sub formă de puncte cu aspect de rugină pe spatele frunzelor.

 

Noi vă recomandăm să efectuați corect tăierile de primăvară, să dezinfectați uneltele folosite, să aplicați tratamente conform informațiilor de mai sus și să cultivați soiuri rezistente.  Nu uitați de tăierea și arderea organelor afectate de boli!