• Probiotic Sol, Dezinfectant ecologic pentru solarii, sol, grădini, 100g

  PRBS-CHRD-100G
  Scrie o recenzie

 • local_shipping Livrare in toata tara prin curier rapid

  credit_card Platesti rapid si in siguranta direct pe site

  admin_panel_settings Selectam cu atentie toti vanzatorii parteneri

  verified Garantie asigurata de vanzator

  lock_reset 14 zile drept de retur

 • 150.00 lei
  +
  in stoc
  Adauga la favorite
 • Descriere produs

  PROBIOTIC SOL este un tratament ecologic pentru sol.

  Bioprotector general formulat pe bază de microorganisme, acesta, odată ajuns pe suprafața solului, începe să acționeze împotriva factorilor patogeni și a insectelor, suprimând activitatea acestora încă de la primul contact.

  Sporii de Trichoderma harzianum spp. acționează direct asupra unui număr foarte mare de boli foliare și radiculare, iar celelalte microorganisme (Bacillus spp., P. fluorescens, Azospirillium, B. Megatherium) sunt responsabile cu fixarea azotului si fosforului, suprimarea activității dăunătorilor, și pentru repopularea solului cu microorganisme benefice. 

  Probiotic sol suprimă agenții patogeni din sol, cum ar fi:

  - fusarioza;

  - septorioza;

  - ofilirea vasculară;

  - mălura;

  - mozaicul.

  De asemenea, Probiotic Sol acțiunează asupra:

  - ouălor de insecte;

  - ouălor de viermi;

  - larvelor de insecte.

  Metoda de aplicare:

  Aplicare la sol: 100g în 10L apă / 100 metri pătrați

  Picurare la rădăcină: 100g în 500 litri apă / 100 metri pătrați

  Conținut:

  Bacillus Licheniformis 1 x 10^7 cfu/g

  Bacillus Polymixa 1 x 10^7 cfu/g

  Bacillus Pumilus 1 x 10^7 cfu/g

  Bacillus Subtilis 1 x 10^7 cfu/g

  T. Harzianum 1 x 10^7 cfu/g

  B. Megatherium 1 x 10^7 cfu/g

  Pseudomonas fluorescens 1 x 10^7 cfu/g

  Azospirillium spp. 1 x 10^7 cfu/g

   

  Data fabricației: vezi pe cutie

  Valabilitate: 5 ani  / Lot: vezi pe cutie

  Temperatura de depozitare: 5-30 grade Celsius

   

  AZOSPIRILLIUM SPP.

  Caracteristici generale

  Genul Azospirillum aparține clasei de bacterii alfa-proteobacteria. Azospirillum este gram-negativă, nu formează spori și are o formă de tijă alungită ușor răsucită. Azospirillum are cel puțin un flagel și uneori flageli multipli, pe care îi folosește pentru a se mișca rapid. Azospirillum este aerob, dar anumite subspecii pot funcționa și ca diazotrofi microaerobi, adică, în condiții de oxigen scăzut, pot schimba azotul inert din aer în forme utilizabile biologic. 

  Cel puțin trei specii, A. melinis, A. thiophilum și A. humicireducens sunt anaerobe facultative și pot trăi, dacă este necesar, fără oxigen. Creșterea Azospirillum este posibilă între 5°C și 42°C și în substraturi cu un pH de 5 până la 9, cu creșterea optimă având loc în jurul valorii de 30°C și 7 pH.

  Descoperire și reclasificare

  Prima specie descrisă a fost inițial numită Spirillum lipoferum în 1925 de către M.W. Beijerinck. În Brazilia, în anii 1970, au fost găsite tulpini similare ale acestei specii asociate cu rădăcinile plantelor de cereale de către oamenii de știință conduși de Dr. Johanna Döbereiner. Grupul ei a descoperit că aceste bacterii aveau capacitatea de a fixa azotul. Datorită acestei descoperiri, Spirillum lipoferum a fost reclasificat în 1978 ca Azospirillum lipoferum de Jeffery Tarrand, Noel Krieg și Döbereiner, care au adăugat și Azospirillum brasilense la gen. Până în 2020, au fost descrise douăzeci și una de specii de Azospirillum, dintre care majoritatea au fost descoperite după anul 2000. 

  Originea numelui

  Prefixul „Azo-” provine din cuvântul francez „azote”, care înseamnă azot. Acest prefix este folosit pentru a indica capacitatea bacteriilor de a fixa azotul atmosferic. Terminația „-spirillum” se referă la forma bacteriilor care este similară cu bacteriile în formă de spirală din genul Spirillum.

  Importanță agricolă și ecologică

  Azospirillum promovează creșterea plantelor printr-o varietate de mecanisme. Multe subspecii de Azospirillum excretă hormoni vegetali care modifică modul în care cresc rădăcinile plantelor. Rădăcinile afectate cresc frecvent mai multe ramuri și fire de păr fine, ceea ce poate ajuta plantele să obțină apă și substanțe nutritive mai eficient. Pe lângă aceste modificări, Azospirillum poate modifica și formele nutrienților plantelor, cum ar fi azotul și fosforul, pentru a le face mai accesibile plantelor. Azospirillum produce și antioxidanți care protejează rădăcinile plantelor de stresul cauzat de secetă și inundații. 

  Creșterea plantelor poate fi, de asemenea, promovată indirect de Azospirillum care reduce posibilitatea de îmbolnăvire a plantelor. Azospirillum concurează cu agenții patogeni de pe rădăcini pentru spațiu și pentru nutrienți. Sistemul imunitar al plantelor poate fi, de asemenea, stimulat de Azospirillum pentru a rezista atacului agenților patogeni, un proces cunoscut sub numele de rezistență sistemică indusă.

  PSEUDOMONAS FLUORESCENS

  Caracteristici generale

  Pseudomonas fluorescens are flageli multipli. Are un metabolism extrem de versatil și poate fi găsit în sol și în apă. Este un aerob obligatoriu, dar anumite tulpini sunt capabile să folosească nitrat în loc de oxigen ca acceptor final de electroni în timpul respirației celulare.

  Temperaturile optime pentru creșterea P. fluorescens sunt 25–30°C. Este pozitiv la testul oxidazei. Este, de asemenea, o specie bacteriană nezaharolitică.

  Proprietăți de biocontrol

  Pseudomonas fluorescens prezintă proprietăți de biocontrol, protejând rădăcinile plantelor  împotriva ciupercilor parazite precum Fusarium sau oomycete Pythium, precum și a unor nematode fitofage.

  Pseudomonas fluorescens induce rezistență sistemică în planta gazdă, astfel încât poate rezista mai bine atacului unui agent patogen adevărat.

  De asemenea, Pseudomonas fluorescens:

  • Depășește alți microbi (patogeni) din sol, de exemplu, prin siderofori, oferind un avantaj competitiv la captarea fierului
  • Produce compuși antagonistici altor microbi din sol, cum ar fi antibioticele de tip fenazină sau cianura de hidrogen.

  Pseudomonas fluorescens produce metabolitul secundar 2,4-diacetilfloroglucinol (2,4-DAPG), compusul care s-a dovedit a fi responsabil pentru proprietățile antifitopatogenice și de control biologic al acestor tulpini.

  BACILLUS SUBTILIS

  Tulpinile de Bacillus subtilis își manifestă capacitatea de biocontrol în principal prin activitate inhibitoare asupra creșterii agenților patogeni ai plantelor, precum și prin inducerea rezistenței sistemice la plante și prin competiția pentru nișe ecologice cu agenții patogeni din proximitatea plantelor.

  Bacillus subtilis colonizează rădăcinile plantelor și atacă direct agenții patogeni din sol. De asemenea, stimulează plantele să-și activeze rezistența naturală, care poate acționa pentru a controla agenții patogeni foliari.

  Bacillus subtilis crește cel mai bine la 37 °C și are un timp de dublare de 30 min.

  Bacillus subtilis produce surfactină, un antibiotic natural secundar care reprezintă în sine o lipopeptidă ciclică care este cunoscută ca având o acțiune insecticidă orală, atunci când este ingerată de insecte. Acești compuși amfifili cum este surfactina oferă un avantaj major în competiția cu alți microbi prezenți în mod natural în tractul digestiv al insectelor.

  De asemenea, surfactina are un efect de purtător de cationi care pot acționa ca un inhibitor al enzimelor digestive ale insectelor.

  BACILLUS LICHENIFORMIS

  Bacillus licheniformis este o bacterie omniprezentă, saprofită, comună din sol, care contribuie la ciclul nutrienților și prezintă activitate antifungică.

  Este o bacterie gram-pozitivă, mezofilă. Temperatura optimă de creștere este de aproximativ 50 °C, deși poate supraviețui la temperaturi mult mai ridicate. Temperatura optimă pentru secreția enzimatică este de 37 °C. Poate exista sub formă de spori latenți pentru a rezista la medii dure sau în stare vegetativă când condițiile sunt bune.

  Capacitatea mare de secreție a serin proteazei alcaline a făcut din B. licheniformis una dintre cele mai importante bacterii în producția industrială de enzime. 

  BACILLUS POLYMYXA

  Paenibacillus polymyxa, cunoscut și sub numele de Bacillus polymyxa, este o bacterie Gram-pozitivă capabilă să fixeze azotul. Se găsește în sol, țesuturi vegetale, sedimente marine și izvoare termale. B. Polymyxa prezintă un rol major în ecosistemele forestiere și în aplicațiile directe ca biofertilizant și agent de biocontrol în agricultură. 

  Polymyxa poate fi folosit cu succes ca inoculant de sol în agricultură și horticultură. S-a demonstrat că biofilmele de P. polymyxa care cresc pe rădăcinile plantelor produc exopolizaharide care protejează plantele de agenți patogeni. Interacțiunile dintre această specie bacteriană și rădăcinile plantelor au demonstrat o dezvoltare spectaculoasă a perișorilor absorbanți.

  BACILLUS PUMILUS

  Bacillus pumilus este un bacil Gram pozitiv, aerob, care formează spori, care se găsește în mod obișnuit în sol.

  Tulpina GB34 de Bacillus pumilus este utilizată ca ingredient activ în fungicidele agricole. Creșterea bacteriei pe rădăcinile plantelor împiedică germinarea sporilor Rhizoctonia și Fusarium.

  Bacillus Pumilus este implicat de asemenea în procesul de transpirație și schimb de gaze al plantelor și influențează în mod direct creșterea și dezvoltarea acestora.

  Bacillul combate o serie factori patogeni ai plantelor, fiind dovedit științific ca fiind un fungicid extrem de eficient. 

  BACILLUS MEGATHERIUM

  Bacillus Megatherium este cunoscut ca fiind clasa de microorganisme care se ocupă de deblocarea și disponibilizarea fosforului la nivelul rizosferei. Odată ajuns pe sol, acesta începe să descompună la nivel molecular fosforul, transformându-l în nutrient ușor asimilabil de către plante. Bacillus Megatherium este responsabil de asemenea de o parte din descompunerea materiei vegetale rezultate în urma recoltării, și, totodată de descompunerea fosfaților minerali într-o formă asimilabilă de plante. 

  TRICHODERMA HARZIANUM

  Trichoderma harzianum spp este unul dintre cele mai cunoscute microorganisme ca fiind un foarte bun antifungic natural. Sporii de trichoderma harzianum suprima activitatea factorilor patogeni de la nivelul rizosferei, dar și a celor instalați pe părțile aeriene ale plantelor.

  Trichoderma harzianum spp. acționează extrem de rapid asupra bolilor de la nivelul solului, prin concurență, dar și prin suprimare directă.

  Cel mai bun efect îl are împotriva Botrytis, Fusarium și Penicillium, această clasă de microorganisme este folosită pentru controlul celor mai cunoscute boli ale legumelor, fructelor și cerealelor (septorioză, mălură, făinare, pătare, mozaic, ofilirea vasculară, etc.).

  Recenzii

  Fii primul care scrie o recenzie