BOLILE GRÂULUI

 

 Grâul este una din cele mai importante plante cultivate în lume, având o importanță majoră în industria alimentară. Întrucât cultura grâului ocupă un loc important, reușita acestei culturi depinde de respectarea tehnologiei specifice și combaterea cu succes a bolilor și dăunătorilor.

Principalele boli pe care le puteți întâlni în cultura dumneavoastră sunt :

  • Mozaicul dungat – Wheat streak mosaic virus – Simptomele acestei viroze se observă la nivelul frunzelor sub formă de striuri de culoare verde-deschis sau gălbui, paralele cu nervurile. Plantele rămân pitice.

  • Făinarea – Erysiphe graminis – Boala se manifestă încă din primăvară, sub formă de pete pâsloase, albicioase pe frunze, tulpini și spice.

  • Rugina brună Puccinia recondita – Simptomele apar la nivelul frunzelor sub formă de pete mici, gălbui, în dreptul cărora sunt pustule cafenii-ruginii foarte dese.

  • Rugina galbenă – Puccinia striformis – Pe frunze apar pete gălbui cu pustule portocalii, dispuse în șiruri paralele.

  • Ruginea neagră – Puccinia graminis – Boala apare frecvent la nivelul paiului sub formă de pustule brune – negre, alungite.

  • Septorioza – Septoria tritici – Pe frunze apar pete gălbui – brune de formă alungită. La nivelul petelor se pot observa puncte mici, negricioase care reprezintă picnidiile ciupercii.

  • Fuzarioza – Fusarium graminearum – După ieșirea din burduf, spicele prezintă porțiuni decolorate.

  • Tăciunele zburător – Ustilago tritici – Spicele atacate sunt de culoare neagră, în locul boabelor este o masă pulverulentă de clamidospori.

 

D acă grâul dumneavoastră se confruntă cu una din aceste boli, noi vă recomandăm – PALADIN WSP - este un biofertilizant, imunostimulator și bioprotector formulat pe bază de microorganisme cunoscute a fi extrem de importante atât pentru culturile cerealelor păioase, cât și pentru microflora benefică din sol.

PALADIN WSP are în compoziția sa Trichoderma Harzianum spp., cunoscută a fi biofertilizant natural, dar și o ciupercă antagonistă față de zeci de factori patogeni cunoscuți a fi extrem de virulenți în culturile de cerealelor. În conținutul produsului se găsesc cantități optime de B. Licheniformis și Ascophylum Nodossum, care contribuie de asemenea la deblocarea nutrienților din sol, dezvoltarea rădăcinii plantelor, asigurarea micronutrienților necesari creșterii și dezvoltării, fixării azotului pe rădăcini și biostimulării.

Metoda de aplicare: 

Cereale păioase : 100g în 150-200 litri de apă / ha

  Nu uitați de una din cele mai importante etape – FERTILIZAREA!

Cu ce o putem face într-un mod ecologic?

Cu ALLEGRIA - fertilizant formulat pe bază de carbon organic provenit din leonardită, cu conținut optim de acizi humici și microelemente, nutrienți extrem de necesari în creșterea și dezvoltarea culturilor de păioase (grâu, orz, ovăz, orzoaică de primăvară, triticale și secară). Formularea sa echilibrată contribuie în mod direct la o dezvoltare sănătoasă a culturilor, prin stimularea înrădăcinării, a fotosintezei și prin aportul direct pe care îl are în dezvoltarea foliajului și procesului de legare și înflorire. Se recomandă a se aplica primăvara devreme pentru a ajuta plantele în procesul de tranziție către stadiul de vegetație, și la apariția burdufului.

ALLEGRIA, aplicat conform recomandărilor are o contribuție majoră în procesul de înfrățire și înflorire.

Doze recomandate: Foliar: 1L / ha în 200-400 de litri de apă, timpuriu în primăvară, respectiv 1L / ha în 200-400 litri de apă la apariția burdufului.