BOLILE PORUMBULUI

 

 Țara noastră se numără printre cei mai mari producători de porumb din Europa. Cu o plasticitate ecologică mare, această cultură poate obține producții importante din punct de vedere cantitativ și calitativ, astfel producția finală poate fii foarte profitabilă.

Cu toate acestea, apariția bolilor este inevitabilă.

Care sunt principalii factori patogeni întâlniți în cultură?

  • Tăciunele inflorescențelor de porumb – Sphacelotheca reiliana – simptomele sunt observabile la nivelul știuleților, aceștia se transformă total într-o masă prăfoasă, negricioasă, de spori.
  • Tăciunele comun – Ustilago zeae – Boala se manifestă pe toate organele aeriene ale plantei, prin apariția unor pungi de diferite forme și mărimi, constituite din hifele ciupercii.

  • Rugina porumbului – Puccinia sorghi – Boala apare la nivelul frunzelor sub formă de pustule cafenii și mai apoi brun-negricioase.

  • Pătarea cenușie a frunzelor – Helminthosporium turcicum – Pe frunze se pot observa pete cenușii, ovale, care se măresc și iau formă eliptică cu lungimi variabile (1-15cm).

  • Putregaiul roz al știuleților – Gibberella zeae – La nivelul știuleților, boabele și pănușile sunt acoperite de un mucegai roz. Simptomele pot apărea, mai rar, pe rădăcini și tulpini.

   În cazul prezenței acestor boli, noi vă recomandăm să aplicați BISHOP WSP - este un biofertilizant, imunostimulator și bioprotector formulat pe bază de microorganisme cunoscute a fi extrem de importante atât pentru cultura porumbului, cât și pentru microflora benefică din sol.

Metoda de aplicare:

Porumb : 100g în 150-200 litri de apă / ha

Timp de pauza între tratamente: 7 zile.

Să nu uităm de un factor important în vederea obținerii unei producții de calitate – FERTILIZAREA.

Pentru această etapă, cel mai cumpărat produs este - ZEA ACTIV -fertilizant EU cu un conținut optim de acizi humici, fulvici și Ascophyllum Nodosum pur. Produsul are în compoziția sa cantități importante de carbon organic (aproximativ 40%), enzime, vitamine, citochine, aminoacizi de natură organică cu rol direct în favorizarea creșterii și dezvoltării culturii de porumb. Produsul este un input ecologic de tip biodinamic și are în compoziția sa substanțe active cu rol direct în realizarea fotosintezei, creșterea și dezvoltarea aparatului radicular (inclusiv dezvoltarea perișorilor absorbanți), dezvoltarea aparatului foliar, creșterea, legarea și dezvoltarea rodului.

ZEA ACTIV se recomandă a se aplica la culturile de porumb și sorg deoarece este un biostimulator extrem de eficient. Aplicat odată cu erbicidele, acesta întărește plantele și le face mai rezistente, eliminând riscul de fitotoxicitate care poate aparea din cauza erbicidelor. Conținutul de Zinc din produs corectează carențele care pot aparea de-a lungul ciclului de vegetație.

Prin conținutul de alge brune pure (Ascophyllum Nodosum), ZEA ACTIV vine cu un aport seminificativ de aminoacizi organici care sunt cunoscuți a fi cei mai buni precursori de biostimulare a culturilor agricole vegetale, indiferent de tipul acestora.

 

Mod de administrare:

Porumb, sorg: 1L / ha în 200-400 litri apă, 2 tratamente la 2-4 frunze și la 4-6 frunze