BOLILE VIȚEI DE VIE – recunoaștere și combatere

 

Vița de vie (Vitis vinifera) face parte din genul Vitis, familia Vitaceae. Suprafața cultivată cu viță de vie ocupă circa 180.000 ha, țara noastră ocupând locul 5 la nivelul Uniunii Europene ca suprafață viticolă și locul 6 la producția de struguri și vin.

Fiind o cultură specială, această merită o atenție deosebită, în special la bolile care pot apărea.

Principalele boli ale viței de vie sunt :

  • Mozaicul nervurian – Grapevine vein mosaic virus – Simptomele aceste boli apar de regulă la sfârșitul lunii mai, constau în îngălbenirea nervurilor princiaple și secundare ale frunzelor.

  • Cancerul bacterian – Agrobacterium tumefaciens – boala se manifestă pe rădăcini și butuci prin tumori, inițial mici, moi, netede, ulterior acestea se măresc și devin tari, se brunifică și au aspect aspru.

  • Făinarea – Uncinula necator – pe toate organele verzi ale viței de vie poate apărea un puf albicios, din luna mai până în toamnă. Organele afectate nu mai cresc, iar pe timpul iernii pot muri.

  • Mana – Plasmopara viticola – Inițial apar pete decolorate pe partea superioară a frunzelor, în dreptul cărora, pe partea inferioară apare un puf albicios. Daca atacul are loc pe ciorchini, în timpul înfloririi este cel mai păgubitor, astfel aceștia se brunifică și se usuc.

  • Putregaiul cenușiu al strugurilor – Botryotinia fuckeliana – Atacul are loc pe boabe, acestea se înmoaie, crapă, se zbârcesc și se acoperă rapid cu un mucegai cenușiu-brun.

  • Antracnoza – Elsinoe ampelina – atacul are loc pe frunze , apar pete cenușii în dreptul cărora țesuturile se necrozează și se mărunțesc.

Dacă plantația dumneavoastră de viță de vie se confruntă cu una din bolile de mai sus, vă recomandăm să o tratați în mod ECOLOGIC cu - JOKER WSP este un insectosupresor, imunostimulator și bioprotector ecologic general formulat pe bază de microorganisme antagoniste față de factorii patogeni și de dăunătorii întâlniți în plantațiile de viță de vie.

https://www.agrobazar.ro/joker-wsp-insectosupersor-bioprotector-pentru-pomi-si-arbusti-fructiferi-100g/

Metoda de aplicare:

200g în 500-1000 litri apă / ha, minim două tratamente

Timp de pauza intre tratamente: 14 zile.