FUNGICIDE ECOLOGICE?

Fungicidele convenționale sunt substanțe sintetice utilizate pentru a controla fungi și alte microorganisme care pot afecta culturile agricole. Acestea pot avea efecte negative asupra mediului și sănătății umane dacă nu sunt utilizate corespunzător.

Unele dintre efectele negative ale fungicidelor convenționale includ :

  • Poluarea apei și solului: Fungicidele pot fi spălate în sol sau în apele subterane, ceea ce poate afecta calitatea apei și a solului.
  • Impactul asupra biodiversitatii: Fungicidele pot afecta atat speciile tinta cat si cele nedorite, cum ar fi albinele sau alte polenizatoare, organisme solului si specii acvatice
  • Rezistența la medicamente: Utilizarea excesivă a fungicidelor poate duce la dezvoltarea de specii de fungi rezistente, ceea ce poate face dificilă combaterea acestor infecții
  • Impactul asupra sănătății umane: Unele fungicide pot fi toxic pentru oameni și animale, prin inhalare sau ingestie, pot fi iritante pentru ochi sau piele și pot fi periculoase atunci când sunt utilizate în medii închise . 

Fungicidele sunt esențiale pentru orice agricultor, în vederea întreținerii unor culturi de calitate, o alternativă mai bună ar fi cele ecologice. Acestea sunt produse utilizate pentru a controla ciupercile și alte fungi care cauzează boli la plante, care sunt considerate mai puțin toxice sau mai puțin dăunătoare pentru mediu și pentru sănătatea umană decât fungicidele chimice.

Există mai multe tipuri de fungicide ecologice:

  1. Fungicide pe bază de plante: acestea sunt extrase din plante și conțin compuși cu proprietăți fungicide. De exemplu, uleiul de eucalipt sau uleiul de oregano sunt utilizate pentru a combate anumite ciuperci.
  2. Fungicide biologice: care se bazează pe utilizarea microorganismelor sau produselor lor pentru a combate sau controla fungi dăunători. De exemplu, Bacillus subtilis si Trichoderma sunt utilizate pentru a combate mucegaiurile la plante.
  3. Soluții minerale: cum ar fi sulfatul de cupru si sulfatul de aluminiu care sunt utilizate pentru a preveni si combate unele ciuperci.

 Un exemplu de fungicid, pe bază de microorganisme este UMBRELLA -  input ecologic cu rolul de a proteja culturile agricole împotriva unui spectru foarte larg de boli care pot aparea în culturile agricole.

Conține 7 clase de microorganisme care acționează sinergic pentru a proteja culturile agricole față de factorii patogeni (fuzarioză, septorioză,mălură, mucegai, tăciune, pătarea brună, pătarea cafenie, rugină, putregai, etc.).Având un spectru larg de acțiune, UMBRELLA se recomandă a fi aplica la toate tipurile de culturi agricole, cum ar fi: grâu, orz, triticale, secară, floarea soarelui, porumb, rapiță, soia, legume, pomi și arbuști fructiferi, viță de vie. 

Aplicat în dozele recomandate în momentele cheie, protejează cu success culturile agricole.

Mod de administrare:

Grâu, orz, triticale: 1L / ha în 200-400 litri apă, 2 tratamente (în stadiile incipiente de creștere și la burduf)

Porumb, floarea soarelui, rapiță, soia: 1L / ha în 200-400 litri de apă (la 2-4 frunze și la 4-8 frunze)

Legume în solarii: 1L în 100 litri apă / 500 metri pătrați, 4-5 tratamente, de-alungul întregului ciclu de vegetație

Viță de vie, pomi fructiferi: 5 L / ha în 500-700 litri apă, minim doua tratamente de-alungul înregului ciclu de vegetație

Picurare la rădăcină (pentru bolile rădăcinii) – legume în solarii: 1L în 500 litri apă / 500 metri pătrați

In general, fungicidele ecologice sunt considerate mai sigure pentru mediu, precum si pentru sanatatea umana si a animalelor, și sunt adesea utilizate în agricultura ecologică sau în grădinăritul domestic. Fungicidele chimice sunt adesea utilizate în agricultura convențională și pot avea efecte negative asupra vieții sălbatice si a mediului.

Este important de reținut că, oricare ar fi metoda de control al ciupercilor, este important să se urmeze instrucțiunile de utilizare și să se ia măsuri de precauție pentru a minimiza riscurile potențiale.