GUNOIUL DE GRAJD - BENEFICII ȘI RISCURI

 

Gunoiul de grajd poate fi utilizat în agricultură ca un îngrășământ organic. Acesta conține o varietate de nutrienți, inclusiv azot, fosfor și potasiu, care pot ajuta la creșterea și înmulțirea plantelor. Poate fi utilizat atât pentru culturile de toamnă, cât și pentru cele de primăvară, iar aplicarea sa se poate face atât înainte de plantare, cât și ca fertilizare de întreținere pe parcursul perioadei de creștere a culturilor.

Este important să se țină cont de faptul că gunoiul de grajd poate conține microorganisme periculoase pentru sănătate, precum și substanțe chimice nocive, astfel încât este necesar să se ia măsuri de precauție în timpul manipulării acestuia. Înainte de utilizarea în agricultură, este recomandat să se lase gunoiul de grajd să se compactorizeze și să se așeze pentru o perioadă de timp pentru a permite microorganismelor din sol să înceapă procesul de descompunere. Totuși, acesta este purtător de boli, dăunători și ouă de insecte, motiv pentru care, în cazul în care acesta nu este suficientde maturat (5-7 ani) este obligatorie dezinfectarea.

Pentru a vă asigura de calitatea și siguranța gunoiului de grajd pe care îl folosiți, noi vă recomandăm să îl dezinfectați în prealabil cu KOMPO ACC.

KOMPO ACC este un produs ECOLOGIC special formulat pentru dezinfectarea gunoiului de grajd.

Accesta acționează rapid grăbind de până la 600 de ori procesul de compostare (transformare în materie organică pură), inhibând în același timp activitatea factorilor patogeni, respectivîmpiedicând eclozarea insectelor și dăunătorilor transferați.

Mod de administrare:

Nediluat, direct cu pompa pe gunoiul de grajd în doză de 10L / 100 metri pătrați. După administrare se recomandă udarea gunoiului de grajd și întoarcerea (încorporarea) acestuia - respectiv frezarea și mixarea cu pământul. După efectuarea tratamentului se poate planta imediat.

De asemenea, este important să se monitorizeze nivelurile de nutrienți din sol înainte și după aplicarea gunoiului de grajd, pentru a evita suprasolicitarea solului cu anumite elemente nutritive. Este recomandat sa se ia in considerare aplicarea unor soluții de irigare și drenaj pentru a evita pierderile de nutrienți datorate excesului de apă.