IMPORTANȚA FERTIRIGĂRII ÎN SERE ȘI SOLARII

 

Fertirigarea este o metodă de a furniza plantelor substanțe nutritive esențiale direct în sistemul de rădăcină prin intermediul apei de irigare. Aceasta poate fi folosită atât pentru culturile în spații închise, cum ar fi serele, cât și pentru culturile din aer liber.

Există mai multe tipuri de soluții de fertirigare, inclusiv soluții lichide sau granulare care conțin diferite niveluri de nutrienți esențiali, precum azot, fosfor, potasiu și alții. Acestea pot fi aplicate prin intermediul unui sistem de irigare prin picurare sau prin intermediul unui sistem de pulverizare. Un astfel de produs este RADICULAR HA,  fertilizant microbian cu conținut ridicat de carbon organic, acizi humici, acizi fulvici și microorganisme benefice plantelor.

Prin compoziția sa, acesta asigură o dezvoltarea sănătoasă a legumelor, dezvoltarea aparatului radicular, promovarea fotosintezei, sporirea inflorescențelor și legarea fructelor. Se recomandă a fi aplicatde-alungul intregului ciclu de vegetație, fără un timp de pauză impus între aplicări.

Mod de administrare:

1L RADICULAR HA direct în bazinul cu apă / 500 metri pătrați, 3-5 aplicări / ciclu de vegetație / în stadiile cheie  de dezvoltare.

Fertirigarea poate fi utilă pentru a maximiza producția și pentru a reduce pierderile de nutrienți prin intermediul unui control precis al aplicării. Este de asemenea benefic pentru a reduce necesitatea unui aport suplimentar de substanțe nutritive prin intermediul fertilizanților clasici.

Fertirigarea este utilizată în agricultură de mare scara , horticultură si gradinarit, și poate fi o metodă eficientă de a maximiza producția și de a reduce pierderile de nutrienți.

Un avantaj important al fertirigării este că plantele primesc doza exactă de nutrienți de care au nevoie la momentul potrivit

Aplicarea îngrăşămintelor în doze exagerate şi neechilibrate determină o scădere a producţiei şi eficienţei economice, scăderi calitative ale produselor, dar şi accentuarea fenomenului de poluare a solului, a apei freatice şi a produselor.

În sere şi solarii este necesar ca fertilizarea să fie mai intensă şi cu doze mai mari de îngrăşăminte, datorită procesului de irigare mai intens. În sere , cantităţile de îngrăşăminte sunt mai mari decât în solarii datorită potenţialului de producţie mai ridicat al cultivarelor, udării mai abundente şi valorilor diferite ale luminii şi temperaturii.

Stabilirea necesarului de îngrăşăminte în sere şi solarii se face prin două metode:

  1. Pe baza analizelor agrochimice
  2. Prin diagnoză foliară

Fertilizarea culturilor prin apa de irigaţie – fertirigare – se poate executa în două moduri: prin picurare (linii de picurare cu picurător) si prin microaspersie (microaspersoare).