INSECTICIDE ECOLOGICE?

Insecticidele convenționale sunt substanțe chimice de mare ajutor la înlăturarea dăunătorilor, salvând culturi întregi, dar cu un preț. Acestea pot avea un efect toxic asupra plantelor sau animalelor, pot contamina amosfera și contribuie la distrugerea statului de ozon. Substanțele pot ajunge în organismul uman prin contactul direct cu pielea, inhalare sau ingerare.

Din aceste cauze au apărut INSECTICIDELE ECOLOGICE sau insectosupresoarele. Acestea sunt substanțe sau metode utilizate pentru a controla dăunătorii care afectează culturile agricole sau alte plante, care sunt considerate mai puțin dăunătoare pentru mediul înconjurător și pentru sănătatea umană comparativ cu insecticidele chimice.

Un astfel de produs este TROJAN - un input ecologic formulat pe bază de microorganisme și cu rolul de a proteja culturile agricole împotriva unui spectru foarte larg de dăunători care pot aparea.

Trojan conține 9 clase de microorganisme care acționează sinergic pentru a proteja culturile împotriva dăunătorilor (afide, viermi, nematozi, buha semănăturii, musculița albă, fluturi, molii, viespi, tripși, etc).

TROJAN se recomandă a fi aplica la toate tipurile de culturi agricole,cum ar fi: grâu, orz, triticale, secară, floarea soarelui, porumb, rapiță, soia, legume, pomi și arbuști fructiferi, viță de vie. 

Aplicat în dozele recomandată în momentele cheie, protejează cu success culturile agricole.

Mod de administrare:

Grâu, orz, triticale: 1L / ha în 200-400 litri apă, 2 tratamente (în stadiile incipiente de creștere și la burduf)

Porumb, floarea soarelui, rapiță, soia: 1L / ha în 200-400 litri de apă (la 2-4 frunze și la 4-8 frunze)

Legume în solarii: 1L în 100 litri apă / 500 metri pătrați, 4-5 tratamente, de-alungul intregului ciclu de vegetație

Viță de vie, pomi fructiferi: 5L / ha în 500-700 litri apă, minim doua tratamente de-alungul înregului ciclu de vegetație

Picurare la rădăcină (pentru bolile rădăcini) – legume în solarii: 1L în 500 litri apă / 500 metri pătrați

 

Este important să se ia în considerare avantajele și dezavantajele atât a insecticidelor ecologice, cât și a celor chimice și să se adopte o abordare integrată de management al dăunătorilor, care include metode de control cultural, mecanic și biologic, în plus față de utilizarea insecticidelor.