ROLUL MICROORGANISMELOR ÎN DEZINFECTAREA SOLULUI - AGRICULTURA ECOLOGICĂ

 

Microorganismele sunt bacterii, ciuperci, viruși și protozoare. Datorită proprietăților lor biologice, aceste microorganisme au fost utilizate în întreaga lume de zeci de ani în combaterea biologică a dăunătorilor și a bolilor plantelor. Microorganismele sunt prezente în mod natural în mediu. Tulpinile cu cele mai bune proprietăți sunt cele utilizate în combaterea biologică pentru protecția culturilor.

Utilizarea microorganismelor eficiente deschide noi perspective în dezvoltarea agriculturii ecologice.

Prin utilizarea acestora este posibilă obţinerea unor terenuri mai fertile, cultivarea de plante și creșterea de animale mai rezistente, cât și producerea produselor alimentare superioare calitativ și, în special, bogate în antioxidanţi.

Folosirea unor combinații de microorganisme, selectate pentru capacitățile lor sinergetice, oferă beneficii de îmbunătățire a calității apei, solului și aerului. Cele mai importante grupe de microorganisme utilizate în biotehnologii sunt: drojdiile, bacteriile și mucegaiurile. Un astfel de produs ecologic formulat pe bază de microorganisme este RHIZOACTIVE SL. Produsul are in compozitia sa elemente de natura organica, astfel ajută la suprimarea activității factorilor patogeni și a dăunătorilor din rizosferă, iar rolul sau este de a mentine solul curat pentru o crestere si dezvoltare sanatoasa a plantelor. Formularea in suspensie lichida (H2O) permite o aplicare facila, fiind usor de administrat cu pompa direct pe sol, fara a mai fi nevoie de diluare.

Nutriţia plantelor nu reprezintă decât un fragment din circuitul biologic al elementelor naturii anorganice şi organice. Fertilitatea efectivă a solului este determinată şi de satisfacerea condiţiilor necesare pentru desfăşurarea activităţii biologice a microorganismelor din sol. În lipsa unei activităţi microbiologice corespunzătoare, solul nu pune la dispoziţia plantelor substanţele nutritive în cantitate îndestulătoare, astfel că are loc o fertilitate scăzută.

Utilizarea unor astfel de alternative biologice joacă un rol cheie în agricultura ecologică, unde fermierii pot folosi microorganisme ca agenți de control biologic. 

Avantajele utilizării microorganismelor constau în:

– accelerarea procesului de formare a humusului  și de relaxare a solului;

–  îmbunătățirea calității solului, ceea ce va rezulta în eroziune redusă;

–  susținerea activității vieții în sol inclusiv și a creșterii populați- ei de râme;

–  ameliorarea fertilității solului, economisirea fertilizanților, creșterea capacităţii de căldură a solului, ceea ce duce la germi- narea precoce a semințelor, înflorirea și formarea mai rapidă a fructelor;

–  obținerea plantelor mai rezistente și viguroase;

–  obținerea recoltei bogate cu produse de calitate înaltă;

–  diminuarea costurilor pentru îngrăsăminte datorită unei mai bune disponibilităti a substanțelor nutritive în sol;

–  ocrotirea apelor freatice.

Responsabilitatea pentru planeta PĂMÂNT revine OMULUI, care trebuie să conștientizeze acest lucru!