SEPTORIOZA - ravagii în cultura grâului

Una din cele mai păgubitoare și des întâlnite boli ale grâului face ravagii în această perioadă în culturile fermierilor – SEPTORIOZA (pătarea brună) !

Frecvența și intensitatea agentului patogen sunt îngrijorătoare!

ATENȚIE!

Există două specii de ciuperci care provoacă această boală – Septoria tritici și Septoria nodorum.

În cazul Septoria tritici – principalele simptome apar la nivelul frunzele inferioare sub formă de pete galbene care ulterior se brunifică, formă oval-alungită, limitate de nervurile paralele ale frunzelor. După necrozarea țesuturilor atacate, petele devin cenușiu-albicioase, încojurate de o margine brună. Pe suprafața acestora se pot observa picnidiile ciupercii, sub forma unor puncte mici, negricioase. În cazul atacurilor puternice, petele se unesc și provoacă o uscare rapidă a frunzelor.

Spicele obținute din plantele infestate formează boabe mici, sterile, șiștave, cu însușire panificabilă slabă.

ATENȚIE!

Boala se transmite de la un an la altul prin intermediul resturilor vegetale rămase pe sol.

Ciuperca Septoria tritici nu provoacă moartea plantelor!

Ciuperca rezistă la temperaturile scăzute din timpul iernii!

 

De ce apare această boală?

Principalele condiții care duc la apariția acestei ciuperci sunt repreentate de neadaptabilitatea la condițiile zonei în care au fost cultivate plantele, rezistența slabă la factorii de stres biotici și abiotici, fertilizarea insuficientă, nerespectarea epocii optime de semănare, umiditate excesivă, practicarea monoculturii, solurile argiloase, resturile vegetale infectate rămase pe sol.

 

Diferența dintre Septoria tritici și Septoria nodorum este că în cazul celei de-a doua, simptomele apar mai mult pe coleoptil, tulpini, în dreptul nodurilor și pe spice.

Spre deosebire de prima ciupercă, în cazul Septoria nodorum apar picnidiile ciupercii înaintea necrozării țesuturilor infestate.

 

Ciuperca se poate instala în culturile dumneavoastră încă din toamnă, mai ales dacă sunt condiții favorizante, astfel noi vă recomandăm să aplicați un fungicid ECOLOGIC atât preventiv, cât și curativ -  PALADIN WSP.

PALADIN WSP este un biofertilizant, imunostimulator și bioprotector formulat pe bază de microorganisme cunoscute a fi extrem de importante atât pentru culturile vegetale, cât și pentru microflora benefică din sol.

PALADIN WSP are în compoziția sa Trichoderma Harzianum spp., cunoscută a fi un biofertilizant natural, dar și o ciupercă antagonistă față de zeci de factori patogeni cunoscuți și virulenți în culturile de cereale. În conținutul produsului se găsesc cantități optime de B. Licheniformis și Ascophylum Nodossum, care contribuie de asemenea la deblocarea nutrienților din sol, dezvoltarea rădăcinii plantelor, asigurarea micronutrienților necesari creșterii și dezvoltării, fixării azotului pe rădăcini și biostimulării culturilor vegetale și protecției împotriva factorilor patogeni.

Metoda de aplicare: 

Cereale, oleaginoase: 100g în 150-200 litri de apă / ha

Conținut:

  1. T. Harzianum 1 x 10^9 ufc/g
  2. B. Licheniformis 1 x 10^9 ufc/
  3. P. Fluorescens 1 x 10^9 ufc/g
  4. Ascophyllum Nodossum 1% 

Descrierea microorganismelor conținute în produs:

TRICHODERMA HARZIANUM

Trichoderma harzianum spp. este una dintre cele mai cunoscute microorganisme ca fiind un foarte bun antifungic natural. Sporii de Trichoderma harzianum suprimă activitatea factorilor patogeni de la nivelul rizosferei, dar și a celor instalați pe părțile aeriene ale plantelor.

Trichoderma harzianum spp. acționează extrem de rapid asupra bolilor de la nivelul solului, prin concurență, dar și prin suprimare directă.

BACILLUS LICHENIFORMIS

Bacillus licheniformis este o bacterie omniprezentă, saprofită, comună din sol, care contribuie la ciclul nutrienților și prezintă activitate antifungică. Este o bacterie gram-pozitivă, mezofilă. Temperatura optimă de creștere este de aproximativ 50 °C, deși poate supraviețui la temperaturi mult mai ridicate. Temperatura optimă pentru secreția enzimatică este de 37 °C. Poate exista sub formă de spori latenți pentru a rezista la medii dure sau în stare vegetativă când condițiile sunt bune.

Capacitatea mare de secreție a serin proteazei alcaline a făcut din B. licheniformis una dintre cele mai importante bacterii în producția industrială de enzime.

PSEUDOMONAS FLUORESCENS

Pseudomonas fluorescens are flageli multipli. Are un metabolism extrem de versatil și poate fi găsit în sol și în apă. Este un aerob obligatoriu, dar anumite tulpini sunt capabile să folosească nitrat în loc de oxigen ca acceptor final de electroni în timpul respirației celulare.

Temperaturile optime pentru creșterea P. fluorescens sunt 25–30°C. Este pozitiv la testul oxidazei. Este, de asemenea, o specie bacteriană nezaharolitică.

Proprietăți de biocontrol

Pseudomonas fluorescens prezintă proprietăți de biocontrol, protejând rădăcinile plantelor împotriva ciupercilor parazite.

De asemenea, Pseudomonas fluorescens

  • Depășește alți microbi (patogeni) din sol, de exemplu, prin siderofori, oferind un avantaj competitiv la captarea fierului.
  • Produce compuși antagonistici altor microbi din sol, cum ar fi antibioticele de tip fenazină sau cianura de hidrogen.

Pseudomonas fluorescens produce metabolitul secundar 2,4-diacetilfloroglucinol (2,4-DAPG), compusul care s-a dovedit a fi responsabil pentru proprietățile antifitopatogenice și de control biologic al acestor tulpini.

ASCOPHYLLUM NODOSUM

Ascophyllum nodosum este o specie de alga brown (kelp) care crește în zonele costiere ale Atlanticului de Nord. Este considerată una dintre cele mai importante specii de alge utilizate în industria produselor agricole și horticole datorită conținutului ridicat de elemente nutritive precum nitrați, fosfați și potasiu.

Ascophyllum nodosum este utilizată ca fertilizant organic pentru a furniza plantelor un întreg set de nutrienți, în special microelemente, care sunt esențiale pentru creșterea și dezvoltarea acestora. De asemenea, această algă poate ajuta la îmbunătățirea structurii solului, la menținerea umidității și la îmbunătățirea rezistenței plantelor la stres.

Ascophyllum nodosum este un aditiv popular în produsele de fertilizare organică, fiind utilizat atât pentru culturile agricole, cât și pentru grădinărit. Acesta poate fi adăugat direct la sol sau poate fi extrasă și formulată în produse cum ar fi concentratele de extract de alge, soluții de irigare sau amestecuri de îngrășăminte.

Când recomandăm utilizarea HYDRA WSP pentru controlul Septoriozei?

În intervalul fenologic începerea alungirii paiului - apariția frunzei stindard , adică BBCH 30 - 39

 

Noi vă recomandăm să verificați starea fitosanitară a culturilor dumneavoastră și să începeți aplicarea tratamentelor unde este cazul!