TEHNOLOGIA DE CULTURĂ A CARTOFILOR

 

Datorită tehnologiei de cultură relativ ușoară, cartoful este una din cele mai rentabile culturi din agricultură.

Consumul anual direct pe cap de locuitor variază între 20-150 kg la nivel mondial, iar în țara noastră se situează în jur de 140 kg.

Având o mare plasticitate ecologică, această cultură se poate înființa în toate zonele din țara noastră.

Temperatura influențează în mare măsura producția cartofilor, astfel, pentru încolțire se recomandă o temperatură optimă de 12°C. Temperatura optimă de creștere a tuberculilor este de 17°C. ATENȚIE! La temperaturi sub 0°C suferă toate organele plantelor, tuberculii se îndulcesc, iar vrejii se veștejesc. La temperaturi de peste 30°C, tuberculii nu mai cresc, iar substanțele nutritive migrează spre organele aeriene.

Pentru o formare abundentă a tuberculilor într-un timp scurt, se recomandă plantarea timpurie în vederea obținerii unor producții mai mari și a unor tuberculi uniformi.

Sunt necesare cantități mari de apă în faza de creștere și formare a tuberculilor, iar umiditatea solului trebuie menținută la 70-80%.Perioadele secetoase alternate cu cele umede duc la apariția fenomenului de pieire.

Ce soluri sunt recomandate ? Nisipo-lutoase și luto-nisipoase, cu un pH optim de 6-6,5.

Din punct de vedere al elementelor nutritive, prezintă un consum ridicat al potasiului și azotului, fosfor, magneziu și calciu.

Cartoful reacționează favorabil la fertilizarea organică care asigură importante sporuri de producție prin aportul elementelor nutritive, astfel noi vă recomandăm - CARBON 50 - fertilizant nemicrobian ecologic cu acizi humici, fulvici și materie organică care asigură aportul necesar de elemente nutritive pentru o cultură de succes!

Carbon 50 este un fertilizant 100% ecologic și poate fi folosit fără restricții de aplicare. 

Aplicat prin fertigare (picurare la rădăcină) stimulează sistemul radicular să dezvolte noi perișori absorbanți și ajută totodată la valorificarea nutrienților din sol. Acizii humici conținuți în produs susțin și promovarea dezvoltarea aparatului radicular, aparatului foliar, sporește inflorescențele, contribuie majora la legarea rodului și participă în mod direct la procesul de fotosinteză. Aplicat în dozele recomandate asigură o creștere sănătoasă a plantelor.

Nu uitați! Bune premergătoare pentru cultura cartofului sunt leguminoasele ( lucernă, mazăre, fasole, etc.). Revenirea pe sola cultivată cu solanaceeae trebuie făcută doar după 3-4 ani!