TEHNOLOGIA DE CULTURĂ A TOMATELOR

 

Tomatele sunt cele mai cultivate plante legumicole din țara noastră, fiind cultivate atât în câmp, cât și în spații protejate.

O producție bogată este influențată de calitatea solului și de tipul soiului.

Temperatura minimă de germinare a semințelor este de 10°C cu o durată de 10-15 zile, iar temperatura optimă este 24°C cu o durata de 5-7 zile.

ATENȚIE! Temperaturile mai mici de 17°C determină apariția unor malformații la fructe, iar cele mai mari, de 32°C duc la o fecundare slabă a florilor. Astfel, recomandăm asigurarea unei temperaturi constante de 25°C .

Să nu uităm de lumină, ca factor de vegetație are un rol primordial în creșterea, dezvoltarea și fructificarea tomatelor. În lunile de iarna, iluminarea suplimentară determină creșteri viguroase asupra răsadurilor.

Consumul de apă al tomatelor oscilează în funcție de potențialul de producție al soiului și sistemul de cultură.

Astfel, cerințele pentru apă oscilează între 325 m3 la o producție de 50t/ha și 450 m3 la 100t/ha.

Din punct de vedere al solului, pentru cultura de tomate cele mai favorabile sunt cele mijlocii spre ușoare, afânate, permeabile, bogate în substanțe fertilizante, cu conținut ridicat de humus.   

Azotul are un rol important în creșterea și fructificare tomatelor. Însă, folosit în exces în primele faze de vegetație provoacă o creștere luxuriantă a plantelor și o fructificare redusă.

Răsucirea și gofrarea frunzelor sunt semne ale excesului de azot.

Un factor important în procesul de asimilare al azotului este fosforul, acesta stimulează înfloritul și fructificarea.

Carența acestui element conduce la un sistem radicular slab dezvoltat, avortarea florilor, nuanțe violacee pe frunze.

 

Potasiul are efect asupra calității fructelor din punct de vedere al gustului și culorii, precum și asupra rezistenței la boli. ATENȚIE! Pe solurile cu exces de potasiu se constată carențe de magneziu.

Tomatele au cerințe foarte ridicate față de sulf, lipsa acestui element produce încetinirea și ulterior stoparea creșterii și dezvoltării plantelor.

 

Ca microelemente, sunt necesare magneziul, borul și manganul, fierul și zincul.  Acestea influențează calitatea fructelor, rezistența la transport.

Pentru îndeplinirea tuturor cerințelor pe care tomatele le au față de necesarul de fertilizant, noi vă recomandăm – TOMMY.

Acesta este un fertilizant ORGANIC  care asigură toate elementele nutritive esențiale creșterii și dezvoltării tomatelor, dar joacă și un rol de biostimulator extrem de eficient care contribuie în mod direct la înflorire, legare, procesul de fotosinteză și dezvoltarea sistemelor radicular și foliar.

 

Mod de aplicare:

Foliar:

100 ml în 10L apă / 100 mp, 2-3 aplicări 

Picurare la rădăcină:

1L în 50 litri apă / 100mp