VARZA - FERTILIZARE, BOLI, DĂUNĂTORI

 

 Varza se cultivă la noi în țară pe suprafețe foarte mari, având plasticitate ecologică. Din acest motiv specia a permis crearea soiurilor cu perioade de vegetație diferite și cu pretabilitate pentru anumite tipuri de cultură : soiuri timpurii, cultură ce poate fi înființată primăvara devreme, începând cu luna martie în câmp, soiuri de vară și soiuri de toamnă, culturi ce se înființează până la data de 15 august și se recoltează toamna târziu, chiar și după primul îngheț.

O atenție deosebită trebuie acordată alegerii soiurilor, știind că soiul constituie veriga principală în reușita culturii. Sămânța utilizată trebuie să provină dintr-o sursă sigură și să fi parcurs corect etapele selecției conservative. Astfel de semințe certificate găsiți în secțiunea de „Semințe și material săditor” .

Dacă folosiți sămânță necertificată, pe lângă scăderea producției apar o serie de anomalii genetice precum ramificarea tulpinii, căpățâni mai mici pe lângă cea principală, apariția fenomenului de neformare a căpățânii.

Să nu uităm că varza este o plantă bienală, mai exact, în primul an formează rozeta de frunze, tulpina falsă și partea comestibilă, iar în al doilea an tulpinile florifere, florile și semințele.

Atenție! Răsadurile trebuie să fie obligatoriu călite pentru plantările timpurii, deoarece în perioada de aclimatizare, în frunze se acumulează zaharoză, glucoză, fructoză, cu o concentrație corelată direct cu rezistența la îngheț. Dacă temperatura se menține sub -3 grade Celsius, răsadurile care nu au format prima frunză adevărată pot muri. Dacă temperaturile trec de 30 grade Celsius creșterea încetează, căpățânile rămân mici.

 Dintre toate speciile legumicole, varza estea cea mai mare consumatoare de elemente nutritive din sol, acordați o deosebită atenție asupra fertilizării! Noi vă recomandăm – SALADDA - aplicat in dozele recomandate se comporta atat ca un fertlizant care asigura toate elementele nutritive esențiale creșterii și dezvoltării, dar joaca și un rol de biostimulator extrem de eficient care contribuie în mod direct la înflorire, legare, procesul de fotosinteză și dezvoltarea sistemelor radicular și foliar.

Pe parcursul perioadei vegetative se va monitoriza atent starea fitosanitară a culturii și se va interveni atunci când se depășește pragul economic de dăunare. Principalele boli sunt :

Mana (Peronospora brassicae) în special în faza de răsad sub forma unui puf albicios pe partea inferioară a frunzelor.

Putregaiul umed (Erwinia carotova) atacă tulpinile, ulterior plantele cad și putrezesc.

Putregaiul uscat (Phoma lingam) apare la plăntuțele din răsadnițe.

Putregaiul cenușiu (Botrytis cinerea), în perioada formării căpățânilor în partea apicală.

Dacă vorbim de dăunători, printre aceștia se enumeră :

Musca verzei (Delia radicum)

Fluturele alb al verzei (Pieris brassicae)

Buha verzei (Mamestra brassicae)

Puricii de pământ (Phyllotreta spp.)

Păduchele cenușiu (Brevicoryne brassicae)

Ploșnița roșie a verzei (Eurydema ornata).

Pentru lupta cu bolile și dăunătorii vă recomandăm HYDRA WSP - este un insectosupresor, imunostimulator și bioprotector ecologic general formulat pe bază de microorganisme benefice plantelor și solului.